Ny nationell samverkansplattform för anpassad grundskola
Elever som går i anpassad grundskola behöver stöd och vägledning för att kunna utvecklas så långt som möjligt i skolan och arbetslivet. Nu lanseras en ny nationell samverkansplattform för att förbättra elevernas övergångar till den anpassade gymnasieskolan och vidare till yrkeslivet. Plattformen, som är en del av projektet Stärkta förutsättningar för unga med intellektuell funktionsnedsättning, erbjuder en arena för kunskapsutbyte och kollegialt stöd.
Rustar inför nästa steg
Bakom initiativet står Göteborgsregionens kommunalförbund (GR), med finansiering från Europeiska socialfonden. Plattformen fungerar som ett nav där skolpersonal från hela landet kan dela erfarenheter och utveckla nya metoder för att bättre rusta eleverna inför deras nästa steg i utbildningen och arbetslivet
– Vi ser ett behov av att skapa starkare kopplingar mellan grund- och gymnasieskolan för elever med intellektuell funktionsnedsättning, säger Jessica Johansson, projektledare på GR. Genom den här samverkansplattformen vill vi ge lärare de verktyg och den kunskap som krävs för att underlätta den övergången.
Projektet involverar inte bara skolor, utan även specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM), arbetslivsrepresentanter och andra nyckelaktörer. Målet är att utveckla nya arbetssätt och metoder som bidrar till en mer inkluderande arbetsmarknad och underlättar övergången från skolan till arbetslivet för ungdomar i målgruppen.
– Det är viktigt att vi skapar ett forum där vi kan diskutera både utmaningar och framgångar, fortsätter Johansson. Genom att samla olika perspektiv och erfarenheter kan vi tillsammans hitta lösningar som gör verklig skillnad för eleverna.
Digitala och kostnadsfria träffar
Samverkansplattformen är öppen för alla som arbetar inom anpassad grundskola i Sverige. Deltagandet är kostnadsfritt och icke-bindande. Träffarna hålls digitalt och leds av projektledare från GR med särskild kompetens inom anpassade skolformer.
Den första träffen äger rum den 10 september, mellan klockan 15.00 och 16.30. Under detta möte kommer fokus att ligga på de utmaningar som skolorna möter i arbetet med att förbereda eleverna inför gymnasiet. Dessutom kommer deltagarna att få möjlighet att uttrycka sina behov och önskemål inför kommande träffar.
Relaterat material
Kunskap och Framtid förbereder ungdomar inför framtiden
Efter studenten står många vägar öppna. På mässan Kunskap & Framtid kan ungdomar få mer kunskap och förbereda sig på de olika möjligheter som finns efter gymnasiet. Göteborgsregionen har tagit fram ett metodmaterial som stöd.
När eleverna kommer i grupp blir prao enklare och roligare
Efter coronapandemin var det svårt att hitta praoplatser till alla elever. Göteborgsregionen (GR) satte då i gång ett arbete för att hitta lösningar på problemet. Projektledare Lena Sjöstrand berättar om hur grupp-prao blev ett framgångsrikt koncept som skapar nya möjligheter för elever att utvecklas.
Fullföljda studier på komvux
Övergången mellan gymnasiet och vuxenutbildning är viktig. Det krävs samverkan mellan aktörer för att eleverna ska få rätt stöd. Det handlar också om valkompetens och om att tydliggöra kopplingen mellan framtida mål – och vilken utbildning man ska välja.