Prao och framtidsdrömmar
Att göra prao kan stärka kopplingen mellan skolan och framtiden. Att skolan känns meningsfull ökar förutsättningarna för fullföljda studier.
I den här filmen får du möta två elever från två olika skolor i Göteborg. Under en veckas tid gör de prao tillsammans på Göteborgsregionens kontor. Under sin praotid deltar eleverna i en workshop om vad som gör en skola bra. De får också svara på frågor om hur det är att göra prao – och vad de drömmer om i framtiden.
Mer information
Forskning visar att det är viktigt med en nära samverkan mellan skola och arbetsliv. Det bidrar till att öka elevers motivation och stärka deras möjligheter att göra väl underbyggda studie- och yrkesval.
Göteborgsregionen arbetar på olika sätt med att stärka samverkan mellan skola och arbetsliv, bland annat med stöd kring prao för skolor och arbetsgivare.
Relaterat material

”Vi bemöter inte elever som obehöriga!”
Hur kan elever på introduktionsprogrammen (IM) få bättre möjligheter att fullfölja sina studier? Den frågan var i fokus när Göteborgsregionen den 5 maj samlade lokala processledare och projektmedarbetare till en regional träff inom projektet Fokus IM.

NEETs for NEETs – en modell för delaktighet och egenmakt
Att unga vuxna själva får vara med och forma de insatser som riktar sig till dem – det var grunden för projektet NEETs for NEETs. Genom ReACT-modellen, en metod där deltagarna delar med sig av sin kunskap, tog Folkhögskoleförvaltningen i Västra Götalandsregionen ett nytt grepp för att stödja unga utan arbete eller studier.

Unga läsambassadörer inspirerade till läsning och skapande
Genom ett projekt i Västra Götalandsregionen har ungdomar tagit plats som läsambassadörer – ett nytänkande grepp för att nå barn med högläsning, berättande och skapande utanför skolans väggar. Genom sommarjobb, samverkan och lokalt förankrade aktiviteter har både de ungas intresse och barnens läslust vuxit.