”Obehörig till nationellt program, vad händer då?”
I den här filmen berättar en studie- och yrkesvägledare om vilka vägar det finns att ta om en elev inte blir behörig till ett nationellt program.
Filmen riktar sig främst till vårdnadshavare och är en del av programserien Vägen till valet, som ger vårdnadshavare och andra närstående vuxna viktig kunskap om gymnasiet och gymnasievalet.
Om Vägen till valet och Gymnasiedagarna
Vägen till valet är en programserie i 14 delar som ger framförallt vårdnadshavare kunskap om gymnasievalet och om att stötta någon som ska välja. Varje avsnitt gästas av experter som delar med sig av viktig information om ämnen som meritpoäng, behörighet, vidare studier och framtidens arbetsmarknad.
Programserien har tagits fram inom ramen för Göteborgsregionens arbete med studie- och framtidsmässan Gymnasiedagarna.
Relaterat material

NEETs for NEETs – en modell för delaktighet och egenmakt
Att unga vuxna själva får vara med och forma de insatser som riktar sig till dem – det var grunden för projektet NEETs for NEETs. Genom ReACT-modellen, en metod där deltagarna delar med sig av sin kunskap, tog Folkhögskoleförvaltningen i Västra Götalandsregionen ett nytt grepp för att stödja unga utan arbete eller studier.

Unga läsambassadörer inspirerade till läsning och skapande
Genom ett projekt i Västra Götalandsregionen har ungdomar tagit plats som läsambassadörer – ett nytänkande grepp för att nå barn med högläsning, berättande och skapande utanför skolans väggar. Genom sommarjobb, samverkan och lokalt förankrade aktiviteter har både de ungas intresse och barnens läslust vuxit.

Samverkan skola-arbetsliv för fullföljda studier
Att unga ser kopplingen mellan skola och arbetsliv kan i flera fall vara avgörande för motivationen – och i förlängningen för fullföljda studier. I Skaraborg satsar man därför på olika samverkansinitiativ där skolor och arbetsgivare möts för att stärka elevers framtidstro och visa på möjliga vägar i livet.