Ny nationell samverkansplattform för anpassad grundskola

Elever som går i anpassad grundskola behöver stöd och vägledning för att kunna utvecklas så långt som möjligt i skolan och arbetslivet. Nu lanseras en ny nationell samverkansplattform för att förbättra elevernas övergångar till den anpassade gymnasieskolan och vidare till yrkeslivet. Plattformen, som är en del av projektet Stärkta förutsättningar för unga med intellektuell funktionsnedsättning, erbjuder en arena för kunskapsutbyte och kollegialt stöd.

Elever i ett klassrum

Rustar inför nästa steg

Bakom initiativet står Göteborgsregionens kommunalförbund (GR), med finansiering från Europeiska socialfonden. Plattformen fungerar som ett nav där skolpersonal från hela landet kan dela erfarenheter och utveckla nya metoder för att bättre rusta eleverna inför deras nästa steg i utbildningen och arbetslivet

– Vi ser ett behov av att skapa starkare kopplingar mellan grund- och gymnasieskolan för elever med intellektuell funktionsnedsättning, säger Jessica Johansson, projektledare på GR. Genom den här samverkansplattformen vill vi ge lärare de verktyg och den kunskap som krävs för att underlätta den övergången.

Projektet involverar inte bara skolor, utan även specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM), arbetslivsrepresentanter och andra nyckelaktörer. Målet är att utveckla nya arbetssätt och metoder som bidrar till en mer inkluderande arbetsmarknad och underlättar övergången från skolan till arbetslivet för ungdomar i målgruppen.

– Det är viktigt att vi skapar ett forum där vi kan diskutera både utmaningar och framgångar, fortsätter Johansson. Genom att samla olika perspektiv och erfarenheter kan vi tillsammans hitta lösningar som gör verklig skillnad för eleverna.

Digitala och kostnadsfria träffar

Samverkansplattformen är öppen för alla som arbetar inom anpassad grundskola i Sverige. Deltagandet är kostnadsfritt och icke-bindande. Träffarna hålls digitalt och leds av projektledare från GR med särskild kompetens inom anpassade skolformer.

Den första träffen äger rum den 10 september, mellan klockan 15.00 och 16.30. Under detta möte kommer fokus att ligga på de utmaningar som skolorna möter i arbetet med att förbereda eleverna inför gymnasiet. Dessutom kommer deltagarna att få möjlighet att uttrycka sina behov och önskemål inför kommande träffar.

Relaterat material

Artikel
Artikel

EU-valet sätter demokrati och framtidstro på agendan 

Den 6-9 juni är det val till i Europaparlamentet och i många skolor pågår just nu skolval för att uppmärksamma detta. Ta del av handledningsmaterialet EU är din vardag och få vägledning i arbetet med att engagera unga i frågor som rör EU, politik och demokrati.

Film
Film

Ökad kunskap om studie- och yrkesvägledning på sfi

Vuxenstuderande har rätt till studie- och yrkesvägledning. Trots det visar undersökningar att kännedomen om studie- och yrkesvägledning är låg bland många sfi-elever. För att motverka detta har en ny film tagits fram.