Småbarnsteam – en modell för samverkan kring barn med utvecklingsrelaterade funktionsavvikelser
För familjer med barn som har svårigheter med utvecklingen kan vardagen vara utmanande. Det handlar ofta om svårigheter kopplat till sådant som är centralt i barnets och familjens liv, som sömn, måltider eller lek. Ju längre tid det går innan barnet får hjälp desto större riskerar utmaningarna att bli.

Behov av hjälp från flera håll
Den här gruppen av barn behöver ofta hjälp från flera professioner och verksamheter. För familjen innebär det att man behöver ta sig till flera olika ställen, träffa flera olika personer personer och beskriva samma utmaningar gång efter gång. Det är en process som innebär mycket väntan och kan sträcka sig över flera år.
Tidig upptäckt, tidiga insatser
Hur kan förändrade arbetssätt leda till en mer nära och sammanhållen vård och omsorg för dessa barn? Och kan det i sin tur främja barnets hälsa och förbättra familjernas situation? Det var några av utgångspunkterna när Södra hälso- och sjukvårdsnämnden genomförde pilotprojektet Tidig upptäckt, tidiga insatser i kommunerna Mark och Svenljunga. Syftet var att skapa förutsättningar för en så gynnsam utveckling som möjligt för barn i åldern 0 till 5 år med misstanke om utvecklingsrelaterade funktionsavvikelser.
Ny modell för samverkan
Under projekttiden arbetades en ny modell fram för samverkan mellan kommunen och olika aktörer inom hälso- och sjukvården. Genom modellen, som kallas småbarnsteam, kan barn få samlad hjälp från flera olika professioner, bland annat logoped och läkare.
Teamet samverkar bland annat genom tvärprofessionell kartläggning av barnets styrkor och utmaningar för att kunna rikta insatser och ge stöd till familjen utifrån ett helhetsperspektiv.
I teamet ingår också en specialpedagog som utgör en länk mellan förskolan och hälso- och sjukvården och är till hjälp för tidiga insatser på förskolan.
Minskad väntetid för familjer
Uppföljning och utvärdering av modellen har visat på goda resultat. Det gäller både när det kommer till nöjdheten hos familjer och medarbetare – men också i form av en betydande minskning av värdeslöseri. Framförallt handlar det om att processen blivit mer effektiv och att familjers väntetid mellan olika vårdkontakter och bedömningar minskat.
Fortsatt anpassning och implementering
Efter projekttiden fattades beslut om att implementera modellen med småbarnsteam i fler kommuner, med start i Borås. Från och med januari 2024 kan barn från samtliga kommuner i Närvårdsamverkan Södra Älvsborgs område få kontakt med ett småbarnsteam. Modellen anpassas och implementeras också i andra delar av regionen.
Se filmen om pilotprojektet Tidig upptäckt, tidiga insatser
Läs mer om småbarnsteam
- Arbetet med småbarnsteamen drivs vidare av en lokal styrgrupp med deltagare från de samverkande verksamheterna inom kommunerna och hälso- och sjukvården.
- I varje team finns en teamsamordnare som tillsammans med styrgrupp arbetar med att upprätthålla och utveckla teamarbetet. Noder för småbarnsteam finns i Skene, Borås och Alingsås.
- Modellen ligger i linje med det politiskt beslutade uppdraget om sammanhållen vårdprocess för barn och unga med utvecklingsrelaterad funktionsavvikelse i Västra Götalandsregionen.
Relaterat material

NEETs for NEETs – en modell för delaktighet och egenmakt
Att unga vuxna själva får vara med och forma de insatser som riktar sig till dem – det var grunden för projektet NEETs for NEETs. Genom ReACT-modellen, en metod där deltagarna delar med sig av sin kunskap, tog Folkhögskoleförvaltningen i Västra Götalandsregionen ett nytt grepp för att stödja unga utan arbete eller studier.

Rapportering till hemkommun
Inom ramen för projektet En skola för alla har Skaraborgs Kommunalförbund utvecklat en rutin för huvudmannens rapportering till elevens hemkommun. Rutinen används idag av samtliga 15 kommuner i Skaraborg samt de fristående gymnasieskolorna i regionen.

Unga läsambassadörer inspirerade till läsning och skapande
Genom ett projekt i Västra Götalandsregionen har ungdomar tagit plats som läsambassadörer – ett nytänkande grepp för att nå barn med högläsning, berättande och skapande utanför skolans väggar. Genom sommarjobb, samverkan och lokalt förankrade aktiviteter har både de ungas intresse och barnens läslust vuxit.