Motivation och framtidstro genom prao​

I den här filmen lär du dig hur prao kan användas för att stärka elevernas motivation och framtidstro. Du får tips och konkreta verktyg på vad ni från skolans håll kan göra – både före, under och efter – för att eleverna ska få ut så mycket som möjligt av sin praoperiod.​

Prao (praktisk arbetslivsorientering) är inte bara en  viktig del av grundskolan. Sedan 2018 är det även obligatoriskt. Under praon får elever chans att upptäcka arbetslivet på riktigt. Genom att testa olika yrken får eleverna bättre förståelse för sina intressen och möjligheter, vilket kan öka deras motivation att också fullfölja sina studier. När alla elever ges möjlighet till en meningsfull prao skapas bättre förutsättningar för att de ska hitta rätt väg i framtiden. Skolor och arbetsgivare spelar därför en viktig roll i att göra prao till en inspirerande och lärorik upplevelse. Men vad kan man göra från skolans håll? Det får du tips på i filmen nedan!

Relaterat material

Film
Film

Samverkan skola-arbetsliv för fullföljda studier

Att unga ser kopplingen mellan skola och arbetsliv kan i flera fall vara avgörande för motivationen – och i förlängningen för fullföljda studier. I Skaraborg satsar man därför på olika samverkansinitiativ där skolor och arbetsgivare möts för att stärka elevers framtidstro och visa på möjliga vägar i livet.

Film

Webbinarium: Destination Gymnasiet​

95 % av eleverna når målen efter att ha deltagit i Destination Gymnasiet – en satsning för niondeklassare som kämpar med matematik eller saknar betyg i ämnet. Vad ligger bakom framgången? Det får du svar på i det här avsnittet av Samling fullföljda studier.

Film
Film

Vad händer efter gymnasiet?

Det finns många vägar att välja på efter gymnasiet, oavsett om man har en gymnasieexamen i handen eller inte. Den här filmen riktar sig till unga och vårdnadshavare som är nyfikna på vilka möjligheter som finns efter gymnasiet.