Prao väcker framtidstro hos elever i anpassad grundskola

Under våren fick elever i årskurs nio på Nordhemsskolan anpassad grundskola i Göteborg göra sin allra första prao. Under en vecka arbetade de på olika butiker och fick prova flera olika arbetsuppgifter – en upplevelse som väckte både stolthet och nya tankar om framtiden.

Halil Acikel, skolstödspedagog på Nordhemsskolan.

Ett steg ut i arbetslivet

Under en vecka i våras lämnade en grupp elever från Nordhemsskolan anpassade grundskola klassrummet för att kliva in i arbetslivet, till butikerna Maträtt Wieselgrensplatsen, ICA Nära Linné och 4-gott Linné. Utvecklingen av praoverksamheten är en del av projektet Stärkta förutsättningar för unga med intellektuell funktionsnedsättning, som drivs av Göteborgsregionen med finansiering av Europeiska socialfonden.

– Vi upplevde att eleverna var väldigt positiva till att ha prao. Det var första gången dessa elever var ute på prao, nu i årskurs nio – de hade aldrig tidigare varit ute i arbetslivet och sett hur det är, berättar skolstödspedagogen Halil Acikel.

Under veckan fick eleverna prova på enklare uppgifter på olika arbetsplatser, till exempel att ”fronta” – plocka upp varor – sortera material och hjälpa till med enklare service.

– Några elever klarade sig helt själva utan stöttning och kunde ta instruktioner direkt från personalen på plats. Det var väldigt fint att se, säger Halil Acikel.

Prao-veckan handlade inte bara om att testa ett jobb – utan om att se nya framtidsmöjligheter.

– Eleverna började ställa nya frågor om framtiden, om arbetsmarknaden och sysselsättning.

Växte med uppgiften

Reaktionerna från eleverna var genomgående positiva. De uttryckte glädje och stolthet, och flera sa att de ville göra om det igen. Och för skolpersonalen gav praon nya perspektiv. Att se eleverna i en annan miljö gjorde att sidor kom fram som annars inte alltid syns i klassrummet, förklarar Halil Acikel:

– Det blev tydligt att många elever klarar mer än man tror. De fick också öva på viktiga egenskaper som att hålla tider, lyssna på sina lärare för att förstå instruktioner och börja tänka på framtiden och ha ett mål.

Att ordna prao för elever i anpassad grundskola kräver att planeringen inleds i god tid och att skolan samarbetar med arbetsplatser som är öppna och villiga att ta emot elever med olika behov. Men Halil Acikel är tydlig med att det är värt arbetet.

-Det är viktigt att alla elever får en möjlighet till prao och att alla är inkluderade. Det finns alltid arbetsuppgifter som elever som går på anpassad grundskola kan arbeta med.

Relaterat material

Artikel
Artikel

Unga kulturutvecklare ger nya perspektiv

Genom arbetssättet Unga kulturutvecklare skapar kulturförvaltningen nya vägar för ungas inflytande i regionens kulturliv. Ebba Kostmann är regionutvecklare och arbetar för att ungas perspektiv ska tas till vara i Västra Götalandsregionens utvecklings- och beslutsprocesser.

Artikel
Artikel

Skolmåltiden – en outnyttjad pedagogisk resurs

Skolmåltiden är mer än ett sätt att ge elever energi. Den kan också bidra till ökad närvaro, trygghet och bättre studieresultat. Det vet Gunilla Martinsson, verksamhetsledare på Skolmatsakademin, och Ann-Christin Pinola, rektor, som har lång erfarenhet av att utveckla skolmåltider i Västra Götaland.