En uppväxt fri från våld
Jämställdhet och barns integritet är viktiga pusselbitar i arbetet för att förebygga våld. Nu arbetar förskolor, skolor och fritidshem i Tanum och Uddevalla i projektet ”En uppväxt fri från våld” för att utveckla verksamheterna så att fler barn ska få en trygg uppväxt.
Satsningen har blivit möjlig genom att Hälsokällan, en verksamhet som drivs av Fyrbodals kommunalförbund, under 2023-2024 har beviljats projektmedel av Jämställdhetsmyndigheten. Projektet tar sin utgångspunkt i det sjätte delmålet i Sveriges nationella jämställdhetsstrategi som säger att ”Mäns våld mot kvinnor ska upphöra, kvinnor och män, flickor och pojkar ska samma rätt och möjlighet till kroppslig integritet”.
Arbetet i förskolorna och skolorna utgår från tre våldsförebyggande förändringsprinciper:
- Öka medvetenheten om sambandet mellan lindrigt och grovt våld.
- Öka medvetenheten om sambandet mellan destruktiva könsnormer och våld.
- Öka kunskapen om och träna på att vara en aktiv åskådare som agerar mot lindrigt våld
Hittills har projektet har utmynnat i en rad olika aktiviteter – allt från en inspirationsföreläsning med kriminologen Nina Rung till samverkansmöten och utbildningstillfällen riktade till personal och vårdnadshavare.
Genom att personalen utbildas och inspireras i att arbeta våldspreventivt får fler vuxna kunskap och verktyg att upptäcka våld och ta emot barns berättelser. Dessutom skapas fler trygga miljöer där barnen lär sig att respektera sin egen och andras integritet och hantera konflikter utan våld.
Målet är att först arbeta på djupet i de utvalda kommunerna för att i ett senare skede kunna sprida goda exempel till andra kommuner i Fyrbodal. Projektet ska också följas av forskare på Högskolan Väst.
Relaterat material
När eleverna kommer i grupp blir prao enklare och roligare
Efter coronapandemin var det svårt att hitta praoplatser till alla elever. Göteborgsregionen (GR) satte då i gång ett arbete för att hitta lösningar på problemet. Projektledare Lena Sjöstrand berättar om hur grupp-prao blev ett framgångsrikt koncept som skapar nya möjligheter för elever att utvecklas.
Från oro till trygghet i Tidaholms skolverksamhet
När Skolinspektionen granskade Tidaholms skolor 2016 var tryggheten ett bekymmer. Idag, tack vare forskaren Hélène Jenvéns koncept ”Trygghet och studiero”, har skolmiljön förbättrats. Engagerad personal och tydliga regler har gjort stor skillnad, berättar Anneli Alm, tidigare skolchef i Tidaholm och Susanne Sandgren, projektledare för Fullföljda studier i Skaraborg.
När alla får vara med stärks tryggheten
Att vända trenden på en skola som redan har fått dåligt rykte kan vara svårt. På Eriksdalskolan i Skövde blev regeln ”alla får alltid vara med” startskott för ett utvecklingsarbete som har ökat måluppfyllelsen och stärkt tryggheten.