Besökarna flockades på mässan inför val till anpassad gymnasieskola

Varje år anordnar Göteborgsregionen en mässa inför valet till anpassad gymnasieskola, för att hjälpa eleverna att fatta välgrundade gymnasieval. Här får elever och föräldrar möjlighet att botanisera bland spännande alternativ och skolorna får chansen att skapa en första kontakt med sina framtida elever.

Bild på en lärare som står i en monter på mässan.
Carolina Lindblom, lärare på Frejagymnasiet.

Utbildningarna på det anpassade gymnasiet är fyraåriga, frivilliga och vänder sig till ungdomar med dokumenterad intellektuell funktionsnedsättning. I dag finns nio yrkesinriktade nationella program samt individuella program, som anpassas efter elevernas egna förutsättningar.

Årets mässa ägde rum den 30 september i Göteborgsregionens lokaler. På plats fanns personal och elever från anpassade gymnasieskolor i olika delar av regionen som informerade och svarade på frågor om sina verksamheter.  

– Inom Göteborgsregionen kan eleverna söka nationellt program fritt inom regionen, det innebär flera skolor och många program att ta ställning till. Mässan inför val till anpassad gymnasieskola är viktig. Dels ut ett likvärdighetsperspektiv, men också för att hjälpa eleverna att genomföra väl underbyggda studieval, berättade Frida Iwdal, projektledare på Göteborgsregionen.

– En del elever kommer först med sin skolklass under dagen och återvänder under kvällen tillsammans med sin vårdnadshavare. Det är fint att se hur eleverna då “lotsar” de vuxna och visar vad de är intresserade av.

Lisanne Triezenberg, biträdande rektor på Trekungagymnasiet, lyfte att mässan ger goda möjligheter att skapa kontakt med blivande elever och deras föräldrar.

– Vi har fyra olika program att välja mellan och sammanlagt 90 elever, varav hälften på nationella program. Mässan är viktig för oss. Vi möter många av våra nya elever här, det är ett trevligt tillfälle att bjuda in dem och berätta om besöksdagar och praktikveckor. Det viktigaste för oss är att de ska få kunskapen de behöver så att de väljer rätt.

En annan skola som fanns på plats var Frejagymnasiet i Mölndal, som erbjuder utbildningar inom administration och handel samt hotell, restaurang och bageri. Skolan har ett eget växthus och driver också en restaurang som är riktad till allmänheten.

– En sak som vi gärna berättar om är att vi anordnar utlandspraktik, sa Carolina Lindblom, lärare på Frejagymnasiet. Våra elever erbjuds en resa till Kenya där de kan göra tre veckors praktik. Vi jobbar mycket med att det eleverna gör ska vara på riktigt och att de ska se resultat.

Medverkande utställare

Elof Lindälvs gymnasium, Trekungagymnasiet, Lerums gymnasium, Frejagymnasiet, Partille gymnasium, Nösnäsgymnasiet, Göteborgs anpassade gymnasieskolor, Utsikten gymnasieskola, Ungdomsmottagningen, Studie- och yrkesvägledning

Relaterat material

Artikel
Artikel

När alla får vara med stärks tryggheten

Att vända trenden på en skola som redan har fått dåligt rykte kan vara svårt. På Eriksdalskolan i Skövde blev regeln ”alla får alltid vara med” startskott för ett utvecklingsarbete som har ökat måluppfyllelsen och stärkt tryggheten.

Artikel
Artikel

Övergångar i skolan – vad fungerar?

Att få till bra övergångar mellan årskurser och stadier är en viktig fråga för alla skolor. Men vad ska skolpersonalen tänka på för att stötta eleverna på bästa sätt? I den här artikeln har Skaraborgs kommunalförbund samlat aktuell och relevant kunskap som kan ge vägledning.

Artikel
Artikel

Nya rutiner gav Guldhedsskolan koll på närvaron

På Guldhedsskolan i Göteborg tyckte lärarna att det var svårt att hinna med närvaroarbetet. Lösningen blev att anställa närvarosamordnare och ta fram nya rutiner. Genom gemensamma regler och nära kontakt med elever och föräldrar har skolan hittat nya sätt att få elever i riskzonen att klara skolgången.