Rapport:
Ungas vardag och framtidsutsikter
År 2020 genomfördes den nationella Lupp-enkäten i nio av Göteborgsregionens kommuner. Den här rapporten består av analyser och diskussioner av undersökningens resultat. Rapporten är framtagen av analytiker och forskare från avdelningen FoU i väst på Göteborgsregionen.
Läs mer om Lupp och om analysen i sammanfattningen nedan eller ladda ner hela rapporten här.
Rapporten i korthet
- Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) erbjuder varje år landets kommuner möjligheten att kartlägga och analysera ungas situation med stöd av Lupp-enkäten: Lokal uppföljning av ungdomspolitiken.
- Den här rapporten tittar närmare på Göteborgsregionens resultat i Lupp-undersökning, bland annat kring elevers välbefinnande och kunskapsutveckling samt skolans uppdrag kring fullföljda studier.
- Rapporten är framtagen gemensamt av ett antal forskare som analyserar, diskuterar och ställer resultatet i relation till aktuell forskning om ungdomar och ungdomars villkor.
- I rapporten redovisas hur olika dimensioner av ungas livssituation varierar mellan grupper och över tid. Detta med Lupp-resultaten som grund och med inspiration från den så kallade Skottlandsmodellens välbefinnandehjul.
Relaterat material
Koll på läget: ”Vi har kommit längre när det gäller vuxnas arbetsmiljö än barns”
I det här avsnittet möter vi Sven Bölte, professor vid Karolinska institutet och föreståndare för KIND. Samtalet kretsar kring Svens forskning kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och kring didaktiska, sociala och fysiska perspektiv på skolans lärmiljö.
Koll på läget: ”Samhället behöver lyssna lite mer på unga”
Utbildning är en demokratifråga. Det säger Urban Strandberg, docent och universitetslektor i statsvetenskap på Göteborgs Universitet. I det här avsnittet samtalar han med Henrik Krantz om varför samhället behöver bli bättre på att ta in ungas perspektiv.
Koll på läget: ”Det blir mer lättpratat på skolan”
I det här avsnittet pratar Henrik med Sofia Hammarström som varit med och tagit fram metoden SEXIT. Metoden består bland annat av ett frågeformulär för att prata med unga om sexuell riskutsatthet och erfarenhet av våld.