Besökarna flockades på mässan inför val till anpassad gymnasieskola
Varje år anordnar Göteborgsregionen en mässa inför valet till anpassad gymnasieskola, för att hjälpa eleverna att fatta välgrundade gymnasieval. Här får elever och föräldrar möjlighet att botanisera bland spännande alternativ och skolorna får chansen att skapa en första kontakt med sina framtida elever.

Utbildningarna på det anpassade gymnasiet är fyraåriga, frivilliga och vänder sig till ungdomar med dokumenterad intellektuell funktionsnedsättning. I dag finns nio yrkesinriktade nationella program samt individuella program, som anpassas efter elevernas egna förutsättningar.
Årets mässa ägde rum den 30 september i Göteborgsregionens lokaler. På plats fanns personal och elever från anpassade gymnasieskolor i olika delar av regionen som informerade och svarade på frågor om sina verksamheter.
– Inom Göteborgsregionen kan eleverna söka nationellt program fritt inom regionen, det innebär flera skolor och många program att ta ställning till. Mässan inför val till anpassad gymnasieskola är viktig. Dels ut ett likvärdighetsperspektiv, men också för att hjälpa eleverna att genomföra väl underbyggda studieval, berättade Frida Iwdal, projektledare på Göteborgsregionen.
– En del elever kommer först med sin skolklass under dagen och återvänder under kvällen tillsammans med sin vårdnadshavare. Det är fint att se hur eleverna då “lotsar” de vuxna och visar vad de är intresserade av.
Lisanne Triezenberg, biträdande rektor på Trekungagymnasiet, lyfte att mässan ger goda möjligheter att skapa kontakt med blivande elever och deras föräldrar.
– Vi har fyra olika program att välja mellan och sammanlagt 90 elever, varav hälften på nationella program. Mässan är viktig för oss. Vi möter många av våra nya elever här, det är ett trevligt tillfälle att bjuda in dem och berätta om besöksdagar och praktikveckor. Det viktigaste för oss är att de ska få kunskapen de behöver så att de väljer rätt.
En annan skola som fanns på plats var Frejagymnasiet i Mölndal, som erbjuder utbildningar inom administration och handel samt hotell, restaurang och bageri. Skolan har ett eget växthus och driver också en restaurang som är riktad till allmänheten.
– En sak som vi gärna berättar om är att vi anordnar utlandspraktik, sa Carolina Lindblom, lärare på Frejagymnasiet. Våra elever erbjuds en resa till Kenya där de kan göra tre veckors praktik. Vi jobbar mycket med att det eleverna gör ska vara på riktigt och att de ska se resultat.
Medverkande utställare
Elof Lindälvs gymnasium, Trekungagymnasiet, Lerums gymnasium, Frejagymnasiet, Partille gymnasium, Nösnäsgymnasiet, Göteborgs anpassade gymnasieskolor, Utsikten gymnasieskola, Ungdomsmottagningen, Studie- och yrkesvägledning
Relaterat material

”Vi bemöter inte elever som obehöriga!”
Hur kan elever på introduktionsprogrammen (IM) få bättre möjligheter att fullfölja sina studier? Den frågan var i fokus när Göteborgsregionen den 5 maj samlade lokala processledare och projektmedarbetare till en regional träff inom projektet Fokus IM.

NEETs for NEETs – en modell för delaktighet och egenmakt
Att unga vuxna själva får vara med och forma de insatser som riktar sig till dem – det var grunden för projektet NEETs for NEETs. Genom ReACT-modellen, en metod där deltagarna delar med sig av sin kunskap, tog Folkhögskoleförvaltningen i Västra Götalandsregionen ett nytt grepp för att stödja unga utan arbete eller studier.

Unga läsambassadörer inspirerade till läsning och skapande
Genom ett projekt i Västra Götalandsregionen har ungdomar tagit plats som läsambassadörer – ett nytänkande grepp för att nå barn med högläsning, berättande och skapande utanför skolans väggar. Genom sommarjobb, samverkan och lokalt förankrade aktiviteter har både de ungas intresse och barnens läslust vuxit.