Fokus på anställningsbarhet lyfter IM-elever
Många elever på gymnasiets introduktionsprogram (IM) har hög skolfrånvaro och kämpar med psykisk ohälsa. Genom det ESF-finansierade projektet Fokus IM får kommunerna stöd för att stärka elevernas koppling till arbetslivet, förbättra skolresultaten och främja deras psykiska hälsa. Målet är att fler elever ska fullfölja sina studier och öka sina chanser att få jobb.

Den 20 januari hölls den första regionala träffen i Göteborg, där deltagarna fokuserade på anställningsbarhet. Eftermiddagen inleddes av John Nelander, utvecklingsledare på GR, som pratade om olika sätt att se på begreppet anställningsbarhet.
– Läroplanen betonar att IM ska fungera som en brygga till vidare utbildning eller arbete, sade John Nelander. Men man kan beskriva anställningsbarhet på olika sätt – beroende på om man fokuserar på individens strävan att få och behålla ett jobb, matchningen på arbetsmarknaden eller sysselsättningspolitiken i stort.
Därefter hölls ett digitalt möte med Niklas Wilhelmsson, undervisningsråd på Skolverket. Han betonade att anställningsbarhet handlar om mer än kunskaper och förmågor.
– Skolans uppdrag är också att hjälpa eleverna att utveckla sociala färdigheter, en stabil värdegrund och ge förutsättningar för livslångt lärande, förklarade Niklas Wilhelmsson.
Under eftermiddagen genomfördes en workshop där deltagarna tog fram idéer för att stärka elevernas anställningsbarhet. Bland förslagen fanns:
- Arbetsträning i grupp
- Stärkt samarbete med kommuner och koppling av praktik till feriejobb
- Praktik på ett yrkesprogram
- Motivationshöjande aktiviteter och livskunskap
Deltagarna diskuterade också vikten av att lyfta de mjuka värdena i arbetet med eleverna. En deltagare berättade att de hade skapat en kurs med namnet “Redo för framtiden” där eleverna rustades med kunskaper om vardagsekonomi, fick lära sig hur man skriver ett cv och personligt brev och fick åka på studiebesök till folkhögskolor och olika arbetsplatser.
Flera valde att lyfta hur viktigt det är att hjälpa eleverna att utveckla sina sociala färdigheter och praktiska kunskaper, som att passa tider och våga ta egna initiativ. Nästa regionala träff där alla medverkande skolor i Fokus IM möts är planerad till den 5 maj. Då fortsätter arbetet kopplat till ökad närvaro och anställningsbarhet.
Om projektet Fokus IM
Fokus IM är inriktat på att förbättra möjligheterna för elever på gymnasiets introduktionsprogram att fullfölja sina studier. Projektet, som genomförs i samarbete med tio kommuner och fyra kommunalförbund och finansieras av Europeiska socialfonden (ESF), sträcker sig över tre år.
Relaterat material

Prao väcker framtidstro hos elever i anpassad grundskola
Under våren fick elever i årskurs nio på Nordhemsskolan anpassad grundskola i Göteborg göra sin allra första prao. Under en vecka arbetade de på olika butiker och fick prova flera olika arbetsuppgifter – en upplevelse som väckte både stolthet och nya tankar om framtiden.

Unga kulturutvecklare ger nya perspektiv
Genom arbetssättet Unga kulturutvecklare skapar kulturförvaltningen nya vägar för ungas inflytande i regionens kulturliv. Ebba Kostmann är regionutvecklare och arbetar för att ungas perspektiv ska tas till vara i Västra Götalandsregionens utvecklings- och beslutsprocesser.

Tillsammans backar vi upp alla barn i Dalsland – en satsning för barnets bästa
I Dalsland pågår en stor samverkanssatsning för att ge barn och unga bättre förutsättningar att lyckas i livet. Genom modellen Backa barnet arbetar skola, socialtjänst, vård och polis tillsammans – tidigt och samordnat.