Fokus på anställningsbarhet lyfter IM-elever
Många elever på gymnasiets introduktionsprogram (IM) har hög skolfrånvaro och kämpar med psykisk ohälsa. Genom det ESF-finansierade projektet Fokus IM får kommunerna stöd för att stärka elevernas koppling till arbetslivet, förbättra skolresultaten och främja deras psykiska hälsa. Målet är att fler elever ska fullfölja sina studier och öka sina chanser att få jobb.

Den 20 januari hölls den första regionala träffen i Göteborg, där deltagarna fokuserade på anställningsbarhet. Eftermiddagen inleddes av John Nelander, utvecklingsledare på GR, som pratade om olika sätt att se på begreppet anställningsbarhet.
– Läroplanen betonar att IM ska fungera som en brygga till vidare utbildning eller arbete, sade John Nelander. Men man kan beskriva anställningsbarhet på olika sätt – beroende på om man fokuserar på individens strävan att få och behålla ett jobb, matchningen på arbetsmarknaden eller sysselsättningspolitiken i stort.
Därefter hölls ett digitalt möte med Niklas Wilhelmsson, undervisningsråd på Skolverket. Han betonade att anställningsbarhet handlar om mer än kunskaper och förmågor.
– Skolans uppdrag är också att hjälpa eleverna att utveckla sociala färdigheter, en stabil värdegrund och ge förutsättningar för livslångt lärande, förklarade Niklas Wilhelmsson.
Under eftermiddagen genomfördes en workshop där deltagarna tog fram idéer för att stärka elevernas anställningsbarhet. Bland förslagen fanns:
- Arbetsträning i grupp
- Stärkt samarbete med kommuner och koppling av praktik till feriejobb
- Praktik på ett yrkesprogram
- Motivationshöjande aktiviteter och livskunskap
Deltagarna diskuterade också vikten av att lyfta de mjuka värdena i arbetet med eleverna. En deltagare berättade att de hade skapat en kurs med namnet “Redo för framtiden” där eleverna rustades med kunskaper om vardagsekonomi, fick lära sig hur man skriver ett cv och personligt brev och fick åka på studiebesök till folkhögskolor och olika arbetsplatser.
Flera valde att lyfta hur viktigt det är att hjälpa eleverna att utveckla sina sociala färdigheter och praktiska kunskaper, som att passa tider och våga ta egna initiativ. Nästa regionala träff där alla medverkande skolor i Fokus IM möts är planerad till den 5 maj. Då fortsätter arbetet kopplat till ökad närvaro och anställningsbarhet.
Om projektet Fokus IM
Fokus IM är inriktat på att förbättra möjligheterna för elever på gymnasiets introduktionsprogram att fullfölja sina studier. Projektet, som genomförs i samarbete med tio kommuner och fyra kommunalförbund och finansieras av Europeiska socialfonden (ESF), sträcker sig över tre år.
Relaterat material

NEETs for NEETs – en modell för delaktighet och egenmakt
Att unga vuxna själva får vara med och forma de insatser som riktar sig till dem – det var grunden för projektet NEETs for NEETs. Genom ReACT-modellen, en metod där deltagarna delar med sig av sin kunskap, tog Folkhögskoleförvaltningen i Västra Götalandsregionen ett nytt grepp för att stödja unga utan arbete eller studier.

Unga läsambassadörer inspirerade till läsning och skapande
Genom ett projekt i Västra Götalandsregionen har ungdomar tagit plats som läsambassadörer – ett nytänkande grepp för att nå barn med högläsning, berättande och skapande utanför skolans väggar. Genom sommarjobb, samverkan och lokalt förankrade aktiviteter har både de ungas intresse och barnens läslust vuxit.

Så kan skolor motarbeta sexuella trakasserier
Sexuella trakasserier förekommer redan i mellanstadiet – det visar en avhandling av Andrea Valik, som nu är verksam vid FoU i Väst vid Göteborgsregionen. – Det här fenomenet är vanligare än vi trott och påverkar både barns psykiska hälsa och skolgång, säger hon.