Unga läsambassadörer inspirerade till läsning och skapande
Genom ett projekt i Västra Götalandsregionen har ungdomar tagit plats som läsambassadörer – ett nytänkande grepp för att nå barn med högläsning, berättande och skapande utanför skolans väggar. Genom sommarjobb, samverkan och lokalt förankrade aktiviteter har både de ungas intresse och barnens läslust vuxit.

Unga som läsande förebilder
– Den delregionala nämnden i Göteborg såg att det fanns starka samband mellan utbildningsnivå och hälsa, att barns språkförmåga är viktig för den kognitiva utvecklingen, berättar Malin Carlsson, projektledare för satsningen Unga läsambassadörer inom Västra Götalandsregionen.
Det blev startskottet för projektet Läsfrämjande insatser utanför skolan, finansierat av den delregionala nämnden i Göteborg men genomfört av kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen. Syftet var tydligt: hitta nya sätt att nå barn och unga som annars inte möter läsfrämjande insatser.
Inspirerad av ett arbetssätt i Malmö, där ungdomar arbetar som läsambassadörer, började Malin Carlsson utveckla ett liknande upplägg med Göteborg som testarena. Sommaren 2023 anställdes åtta ungdomar i Bergsjön under tre veckor, under namnet Unga läsambassadörer.
– De sökte aktivt upp barnen där de befann sig – på lekplatser, idrottsplatser och torg. Vi samarbetade med kulturhuset och en ungdomsbibliotekarie. Ungdomarna bar med sig väskor fyllda med böcker och skapande material. En aktivitet kunde vara att läsa och skapa bokmärken, eller läsa fotbollsböcker i samband med fotbollsträningar.
Det visade sig snabbt att många barn var på fritids under förmiddagarna. Samarbeten med sommarfritidsverksamheter växte fram. Högläsning och berättaraktiviteter genomfördes på sex olika fritids. Aktiviteterna kopplades till läsning – som tipspromenader om Astrid Lindgrens karaktärer och lekar med språkliga inslag.
– Vi lyssnade mycket på ungdomarna. Vad har de för läsvanor? Vad brinner de för? Det blev ett utbyte där både barn och ungdomar växte.
Ungdomarna som anställts kom från hela Göteborgsregionen, från Partille till Askim. Men det lokala perspektivet saknades, något som gjorde att man till de kommande aktiviteterna valde att rekrytera unga lokalt.
Samarbetade med biblioteket
– I Biskopsgården samarbetade vi med föreningen Biblioteksvännerna och det lokala biblioteket. Där fanns redan tjänsten Ung extra, som erbjuder extrajobb till ungdomar i gymnasieåldern, vilket gjorde det möjligt att driva verksamheten under terminerna. Varje fredag under en termin höll fyra ungdomar och två handledare i Läsklubben. Vi började med högläsning på ett valt tema, sen följde skapande och individuell läsning.
Tack vare samarbetet med lokala föreningar kunde projektet spridas genom Whatsapp-grupper, bostadsbolag och andra aktörer, som Stadsmissionens läxhjälp. Ibland genomfördes popup-verksamhet där barnen kunde delta medan föräldrarna studerade. Sommaren därpå deltog 28 ungdomar i 6 veckors arbete i samverkansprojektet Sommar i Länsman.
– Ungdomarna fick ta stort ansvar: skapa rullande scheman, leda aktiviteter, och möta både barn och föräldrar. Läsning fick samsas med sport, skapande och spel. Det blev en mötesplats för hela området.
Attityden till läsning förändrades
Att mäta vad de läsfrämjande insatserna ger för långsiktiga effekter är svårt, konstaterar Malin Carlsson, men vinsterna är tydliga.
– Vi såg hur ungdomarnas syn på läsning förändrades. Många berättade i intervjuer före, under och efter projektet hur deras attityd till läsning, böcker och bibliotek utvecklades. De kände att de bidrog till något viktigt, att de kunde lyfta sin stadsdel. Och vissa barn kom tillbaka vecka efter vecka – ett tydligt kvitto på att det fungerade.
Projektet har resulterat i en metodbok, och Malin Carlsson ger processtöd till kommuner som vill komma igång. Intresset växer – Trollhättan, Alingsås och Bengtsfors står på tur. En viktig bieffekt är att flera ungdomar som deltog nu har fått extrajobb på bibliotek. När projektet presenterades på en konferens i november var det just ungdomarnas berättelser som berörde mest.
– Det är så fint att se. Deras insatser har värderats och tagits tillvara – och visar samtidigt hur viktiga unga läsande förebilder kan vara, säger Malin Carlsson.
Relaterat material

Så kan skolor motarbeta sexuella trakasserier
Sexuella trakasserier förekommer redan i mellanstadiet – det visar en avhandling av Andrea Valik, som nu är verksam vid FoU i Väst vid Göteborgsregionen. – Det här fenomenet är vanligare än vi trott och påverkar både barns psykiska hälsa och skolgång, säger hon.

Så satsar Da Vinci-skolan i Ale på trygghet och delaktighet
Da Vinci-skolan i Ale har tagit ett helhetsgrepp kring närvarofrågan. Genom projektet SAON – Skolanknytning och närvaro – har skolan arbetat systematiskt med att skapa trygghet, delaktighet och motivation hos eleverna. Resultatet? Förbättrade skolresultat och högre trivsel.

Regionalt samarbete stärker anpassad gymnasieskola
Elever på anpassad gymnasieskola har ofta svårt att visa sina styrkor för arbetsgivare. Nu tar medlemmar i det regionala programrådet i Göteborgsregionen gemensamt fram ett nytt material för att visa på elevernas kunskaper. Målet är att ge eleverna bättre möjligheter att visa sina kunskaper och sin potential.