”Vi bemöter inte elever som obehöriga!”

Hur kan elever på introduktionsprogrammen (IM) få bättre möjligheter att fullfölja sina studier? Den frågan var i fokus när Göteborgsregionen den 5 maj samlade lokala processledare och projektmedarbetare till en regional träff inom projektet Fokus IM. Projektet, som stöds av Europeiska socialfonden (ESF), syftar till att stärka stödet till elever som står långt ifrån behörighet till nationella gymnasieprogram.

Peter Kristensson, Lerums gymnasium och John Nelander, Göteborgsregionen.

Hjälp att hitta rätt utbildning

Peter Kristensson, förstelärare på Lerums gymnasium, delade med sig av sina erfarenheter av skolans mångåriga arbete med byggintroduktion. Han betonade hur yrkesintroduktion kan vara ett sätt att skapa fler vägar för eleverna – vidare till nationella program, arbetslivet, vuxenutbildning, folkhögskolor eller högre utbildning.

– Att få höra att man inte är behörig är ju en fruktansvärd dom. Vi behöver öppna upp skolans organisation, ge eleverna stöd att utvecklas och möjligheter att hitta rätt utbildning, sa Peter Kristensson.

På Lerums gymnasium skedde en stor utveckling av verksamheten under flyktingvågen i mitten av 2010-talet.

– Eleverna som kom blev våra skolutvecklare, de hade ofta en hög ambition och ville framåt, men risken fanns att de skulle bli inlåsta, till exempel på grund av språksvårigheter. Den situationen tvingade oss att snabbt utveckla samverkan med andra aktörer.

Praktisk erfarenhet gav självförtroende

Lerums gymnasium ger IMBA, ett ettårigt program med inriktning mot bygg och anläggning. Här får eleverna läsa både grundskoleämnen och yrkeskurser, delta i praktik och friskvård samt stärka sin sammanhållning genom gruppaktiviteter.

Över hälften av eleverna från IMBA har gått vidare just till bygg- och anläggningsprogrammet, och då har kunskaperna de fått med sig visat sig vara en stor fördel.

– För första gången i deras liv gick de in och var bäst i klassen. Att ha praktisk erfarenhet av att arbeta i en verkstad gav eleverna självförtroende, de blir förebilder för de andra eleverna – den kraften blir ju oerhört viktig.

Peter Kristensson räknade upp en rad olika faktorer som bidragit till framgångarna: ett individcentrerat arbetssätt, samverkan, flexibilitet, hög kvalitet i undervisningen, koll och uppföljning, samt, inte minst – ett stort fokus på bemötandet.

– Vi ger oss in i relationsskapandet väldigt tidigt och har ett ganska fyrkantigt upplägg, där vi pratar om ordning och reda och säkerheten i verkstaden. Det är helt nödvändigt med den grunden, måste kunna lita på varandra, inte minst i en verkstadsmiljö. Vi jobbar mycket med gemensamma regler och vad vi förväntar oss av dem. Sett att det har gett effekt – genomströmningen är hög.

I grunden handlar det om att ha en positiv elevsyn, förklarar Peter Kristensson.  

– Vi bemöter inte elever som obehöriga! De vet att de går på IM, men vi behöver inte prata om det hela tiden. IM är ju ändå skolans största program, vi måste avdramatisera det och ge eleverna självförtroende.

Vidare studier och aktiviteter för elever vid IMBA, Lerums gymnasium.

Deltagarna på träffen fick också delta i workshop där de bland annat diskuterade utmaningar kring apl och praktik – som elevernas frånvaro, svårigheter med att veta hur man ska agera på en arbetsplats och hur mentorskapet fungerar under praktikperioderna. Det var tydligt att det fanns ett stort behov av omfattande förberedelser och anpassade verktyg – bland annat föreslogs kartläggning för att tydliggöra kort- och långsiktiga mål, att eleverna rustas och genom studiebesök, gruppraktik och jobbskuggning. Samt, inte minst, ett utökat mentorskap och ett närmare arbete med eleverna.

Projektet Fokus IM pågår i tre år och samlar tio kommuner och fyra kommunalförbund. Genom att dela erfarenheter och utveckla arbetssätt hoppas deltagarna skapa bättre förutsättningar för elever på introduktionsprogrammen att lyckas med sina studier.

Relaterat material

Artikel
Artikel

NEETs for NEETs – en modell för delaktighet och egenmakt

Att unga vuxna själva får vara med och forma de insatser som riktar sig till dem – det var grunden för projektet NEETs for NEETs. Genom ReACT-modellen, en metod där deltagarna delar med sig av sin kunskap, tog Folkhögskoleförvaltningen i Västra Götalandsregionen ett nytt grepp för att stödja unga utan arbete eller studier.

Artikel
Artikel

Unga läsambassadörer inspirerade till läsning och skapande

Genom ett projekt i Västra Götalandsregionen har ungdomar tagit plats som läsambassadörer – ett nytänkande grepp för att nå barn med högläsning, berättande och skapande utanför skolans väggar. Genom sommarjobb, samverkan och lokalt förankrade aktiviteter har både de ungas intresse och barnens läslust vuxit.

Artikel
Artikel

Så kan skolor motarbeta sexuella trakasserier ​

Sexuella trakasserier förekommer redan i mellanstadiet – det visar en avhandling av Andrea Valik, som nu är verksam vid FoU i Väst vid Göteborgsregionen. – Det här fenomenet är vanligare än vi trott och påverkar både barns psykiska hälsa och skolgång, säger hon.