Rapportering till hemkommun

Att identifiera elever som riskerar att avbryta sina gymnasiestudier i tid är en viktig del i arbetet för fullföljda studier. Enligt skollagen är gymnasieskolans huvudman skyldig att skyndsamt informera elevens hemkommun om vissa händelser, till exempel studieavbrott eller omfattande frånvaro. 

För att informationsöverföringen ska fungera i praktiken krävs ett systematiskt arbetssätt med fungerande rutiner.

Vad ska rapporteras och varför?

Enligt skollagen ska huvudman meddela hemkommunen när en elev:

  • avbryter sina studier

  • är frånvarande i betydande utsträckning (och utredning av frånvaro påbörjas)

  • riskerar att inte uppnå gymnasieexamen

  • inte bedöms kunna fullfölja utbildningen inom tre år

  • gör förändringar i sin studieplan som kan påverka möjligheten att fullfölja utbildningen

  • byter utbildning

Tydlig struktur för vem som gör vad

Inom ramen för projektet En skola för alla har Skaraborgs Kommunalförbund utvecklat en rutin för huvudmannens rapportering till elevens hemkommun. Rutinen används idag av samtliga 15 kommuner i Skaraborg samt de fristående gymnasieskolorna i regionen.

Rapporteringen sker digitalt genom en e-tjänst, vilket förenklar hanteringen och säkerställer att rätt information når fram i rätt tid. På så sätt skapas förutsättningar för att kommunens aktivitetsansvar (KAA) ska kunna agera tidigt och ge det stöd som behövs.

Mer information

Projektet En skola för alla hade den övergripande målsättningen att fler unga klarar sin utbildning, alternativt kommer i arbete och att färre hoppar av skolan.  Projektet pågick från april 2017 till mars 2020 med finansiering av Europeiska socialfonden och medfinansiering av kommuner och förbund.

Skaraborgs Kommunalförbund var projektägare med Fyrbodals kommunalförbund, Sjuhärads kommunalförbund och Samordningsförbundet Väst som projektpartners samt 33 medverkande kommuner.

Läs mer om En skola för alla här

Läs mer om e-tjänsten för rapportering till hemkommun här

Relaterat material

Metodmaterial
Metodmaterial

Kunskap och Framtid förbereder ungdomar inför framtiden

Efter studenten står många vägar öppna. På mässan Kunskap & Framtid kan ungdomar få mer kunskap och förbereda sig på de olika möjligheter som finns efter gymnasiet. Göteborgsregionen har tagit fram ett metodmaterial som stöd.

Metodmaterial
Metodmaterial

Stärkt vägledning för anpassad grundskola

Elever som går i anpassad grund- och gymnasieskola kan ha svårt att fullfölja sina studier och etablera sig på arbetsmarknaden. Det betyder att det är särskilt viktigt att dessa elever får vägledning och information som är anpassad till deras förutsättningar. Nu har Göteborgsregionen tagit fram filmer och material för att hjälpa eleverna att göra rätt framtidsval.

Metodmaterial
Metodmaterial

Interaktiv utbildning om hedersförtryck

Mellan tradition och frihet är en utbildning om hedersrelaterat våld och förtryck som vänder sig till personer inom skola och socialtjänst. Utbildningen syftar till att skapa ökad medvetenhet om ämnet.