Verktyg ska hjälpa unga att hantera sitt digitala liv

Allt fler barn och unga lider av psykisk ohälsa. Ökningen har skett parallellt med en annan trend –att användandet av digitala verktyg och sociala medier blivit allt vanligare. Nu får skolorna i Fyrbodal prova lärverktyget ”Det syns inte”, som ska ge eleverna konkreta verktyg att hantera tillvaron i en digitaliserad värld. 

Verktyget Det syns inte bygger på kunskap om hjärnan och syftar till att ge unga konkreta verktyg för att hantera tillvaron i en digitaliserad värld.

Bakom initiativet står den ideella organisationen Arts & Hearts som driver flera olika projekt för att hjälpa elever att navigera i den digitala världen. En av grundarna är hjärnforskaren Sissela Nutley, som bland annat har undersökt hur sociala medier påverkar hjärnan och vikten av tid för återhämtning. 

”Det syns inte” har tagits fram i samarbete med Institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska Institutet och Forskningsinstitutet RISE. I verktyget får eleverna bland annat ta del av en dramaserie med vetenskapliga budskap och olika interaktiva övningar och experiment.

”Det syns inte” har redan använts framgångsrikt i Skaraborg, och erbjuds nu till skolor i Fyrbodal under ett år. I en artikel publicerad hos Fyrbodals kommunalförbund berättar Maria Ek, rektor på introduktionsprogrammet vid De la Gardiegymnasiet i Lidköping, att både lärare och elever varit mycket nöjda med verktyget.  

Det syns inte är ett fantastiskt lärverktyg. Tilltalande för eleverna, lätt att använda för lärare och forskningsgrunden är gedigen. Gensvaret från både lärare och elever på medverkande skolor har varit jättepositiv”, säger enhetschef rektor Maria Ek.

Utöver själva verktyget kommer deltagande skolor att ha möjlighet att delta i workshops och seminarier med Sissela Nutley, där de kan lära sig mer om hur hjärnan fungerar och vad som behövs för att ungdomar ska må bra i en digital värld. 

Relaterat material

Artikel
Artikel

NEETs for NEETs – en modell för delaktighet och egenmakt

Att unga vuxna själva får vara med och forma de insatser som riktar sig till dem – det var grunden för projektet NEETs for NEETs. Genom ReACT-modellen, en metod där deltagarna delar med sig av sin kunskap, tog Folkhögskoleförvaltningen i Västra Götalandsregionen ett nytt grepp för att stödja unga utan arbete eller studier.

Artikel
Artikel

Unga läsambassadörer inspirerade till läsning och skapande

Genom ett projekt i Västra Götalandsregionen har ungdomar tagit plats som läsambassadörer – ett nytänkande grepp för att nå barn med högläsning, berättande och skapande utanför skolans väggar. Genom sommarjobb, samverkan och lokalt förankrade aktiviteter har både de ungas intresse och barnens läslust vuxit.

Artikel
Artikel

Så kan skolor motarbeta sexuella trakasserier ​

Sexuella trakasserier förekommer redan i mellanstadiet – det visar en avhandling av Andrea Valik, som nu är verksam vid FoU i Väst vid Göteborgsregionen. – Det här fenomenet är vanligare än vi trott och påverkar både barns psykiska hälsa och skolgång, säger hon.