Ny film ska stärka sfi-elevers kunskap om studie- och yrkesvägledning

Vuxenstuderande har rätt till studie- och yrkesvägledning. Det gäller inte minst på sfi, där eleverna ofta behöver stöd för att navigera i det svenska arbetslivet och dess villkor. Trots det visar undersökningar att kännedomen om studie- och yrkesvägledning är låg bland många sfi-elever. För att motverka detta har en ny film tagits fram. 

Filmen riktar sig till elever och visar olika aspekter av studie- och yrkesvägledning på sfi. I filmen medverkar studerande och personal på sfi i autentiska vägledningssituationer, både i klassrummet och i enskilda samtal med en vägledare.

– Vi hoppas att den här filmen kan bidra till att stärka sfi-elevers kännedom om studie- och yrkesvägledning men också på sikt öka tillgängligheten till vägledning, säger Amir Fikic, projektledare på Göteborgsregionen som arbetat med filmen inom ramen för projektet Stärkt vuxenutbildning för nyanlända. 

Rusta inför framtiden

Studie- och yrkesvägledning på sfi kan handla om att reflektera över tidigare kompetenser och bli rustad inför framtida val. Det kan också handla om att få ökad kunskap om det svenska arbetslivet och dess villkor och få stöd i att planera sina studier och fatta framtida beslut.

– När man är ny i ett land kan frågor som rör framtiden, studier och yrkesval vara svåra att navigera i. Därför är det viktigt att känna till att man har rätt till vägledning, säger Amir Fikic.

Om projektet Stärkt vuxenutbildning för nyanlända

Projektets syfte är att stärka kvaliteten i medverkande kommuners vuxenutbildning. Arbetet sker dels genom att stärka kvaliteten inom kombinerat yrkesvux, dels genom att öka kunskapen om, och tillgänglighet till studie- och yrkesvägledning.

Projektet medfinansieras av Asyl-, migrations- och integrationsfonden (AMIF).

Läs mer om projektet här 

Relaterat material

Film
Film

Samverkan skola-arbetsliv för fullföljda studier

Att unga ser kopplingen mellan skola och arbetsliv kan i flera fall vara avgörande för motivationen – och i förlängningen för fullföljda studier. I Skaraborg satsar man därför på olika samverkansinitiativ där skolor och arbetsgivare möts för att stärka elevers framtidstro och visa på möjliga vägar i livet.

Film

Webbinarium: Destination Gymnasiet​

95 % av eleverna når målen efter att ha deltagit i Destination Gymnasiet – en satsning för niondeklassare som kämpar med matematik eller saknar betyg i ämnet. Vad ligger bakom framgången? Det får du svar på i det här avsnittet av Samling fullföljda studier.

Film
Film

Motivation och framtidstro genom prao​

I den här filmen lär du dig hur prao kan användas för att stärka elevernas motivation och framtidstro. Du får tips och konkreta verktyg på vad ni från skolans håll kan göra – både före, under och efter – för att eleverna ska få ut så mycket som möjligt av sin praoperiod.​