Samarbeta kring vägledning – utifrån elevernas behov
Hur kan lärare och studie- och yrkesvägledare arbeta tillsammans kring vägledningsuppdraget? Uppdraget är omfattande och behöver utgå från elevernas behov. I den här filmen får du exempel på hur samarbetet kan se ut.
Personal från Lerums vuxenutbildning berättar i filmen om hur de arbetar gemensamt för stötta sfi-elever språkligt, kunskapsmässigt och i grundläggande valkompetens. Det sker bland annat genom studie- och yrkesvägledningsinriktad undervisning.
Arbetssättet går att anpassa även till elever i grund- och gymnasieskolan.
Studie och yrkesvägledning som hela skolans ansvar
Enligt skollagen har elever rätt till studie- och yrkesvägledning som utgår från individens behov. Skolan har ett viktigt uppdrag när det kommer till att stötta eleverna att göra välgrundade studie- och yrkesval. Skolverket har publicerat en exempelsamling där skolor och vuxenutbildningar berättar om hur lärare, med stöd av studie- och yrkesvägledare, integrerat studie- och yrkesvägledning på olika sätt i undervisningen.
Klicka här för att läsa mer på skolverket.se.
Relaterat material

Webbinarium: Destination Gymnasiet
95 % av eleverna når målen efter att ha deltagit i Destination Gymnasiet – en satsning för niondeklassare som kämpar med matematik eller saknar betyg i ämnet. Vad ligger bakom framgången? Det får du svar på i det här avsnittet av Samling fullföljda studier.

Webbinarium om läsande förebilder
I det här webbinariet får du möta läsinspiratörerna Carine Olsson och Maria Andersson från Dals-Eds kommun som berättar om sitt arbete med att främja läsning bland barn och unga.

Webbinarium: Från motoriskt utanförskap till förbättrad hälsa
Vilka hälsovinster kan vi få med ett uppdaterat förhållningssätt på rörelse? Hur kan vi använda oss av rörelse i våra verksamheter för att skapa hållbara människor? I det här webbinariet får du veta mer om satsningen Make a Move, ett tvärsektoriellt och handlingsorienterat initiativ för att förbättra hälsan i Västra Götaland.