Kunskapsområdet sexualitet, samtycke och relationer
I de nya läroplanerna som började gälla höstterminen 2022 finns nya skrivelser som gäller kunskapsområdet sexualitet, samtycke och relationer. Vad innebär detta för eleverna?
För att revideringar i läroplanen ska ha någon effekt på elevernas lärande och utveckling måste de realiseras i undervisningen. I den här filmen berättar Lina Häger, processledare på Göteborgsregionen, om arbetet som krävs för att stärka undervisningen och få de reviderade läroplanerna att spela roll för eleverna.
Mer information
Filmen spelades in under den nationella konferensen Sexualitet, unga och skolans roll 2021. Läs mer om den årliga konferensen på SRHR.se
Relaterat material
Koll på läget: ”Tänk på att alla erfarenheter finns i rummet”
I det här avsnittet möter vi Elin Johansson, projektledare på RFSU Göteborg, och samtalar om antirasistisk sexualundervisning och dess betydelse för en trygg och inkluderande skolmiljö. Hon lyfter fram hur sexualundervisning kan stärka elevers självkänsla och skapa bättre förutsättningar för lärande,
Verktyg ska hjälpa unga att hantera sitt digitala liv
Allt fler barn och unga lider av psykisk ohälsa. Ökningen har skett parallellt med en annan trend –att användandet av digitala verktyg och sociala medier blivit allt vanligare. Lärverktyget ”Det syns inte” ska ge elever konkreta verktyg att hantera tillvaron i en digitaliserad värld.
En uppväxt fri från våld
Jämställdhet och barns integritet är viktiga pusselbitar i arbetet för att förebygga våld. Nu arbetar förskolor, skolor och fritidshem i Tanum och Uddevalla i projektet ”En uppväxt fri från våld” för att utveckla verksamheterna så att fler barn ska få en trygg uppväxt.