Så kan hybridundervisning tillgängliggöra vuxenutbildning för fler

Med hybridupplägg kan eleverna själva välja vad som passar dem bäst vid ett utbildningstillfälle – att ta sig till klassrummet eller att ansluta digitalt. Denna flexibilitet kan öka tillgängligheten inom vissa utbildningsformer.

Fördel i glesbygden

Hybridundervisning kan till exempel vara ett sätt för elever inom vuxenutbildningen att slippa långa resor. I glesbygdskommuner kan det både bidra till att öka den allmänna utbildningsnivån och på sikt möta arbetslivets behov av kompetent arbetskraft.

Hybridundervisning

Test och utveckling

I norra Bohuslän pågår  just nu ett projekt som utforskar dessa frågor. Projektet testar och utvecklar hybridundervisning i de fem kommuner i norra Bohuslän, Sotenäs, Munkedal, Lysekil, Tanum och Strömstad. Tanken är att man på sikt ska sprida hybridkoncepten till fler utbildningsmiljöer runtom i Fyrbodal.

Ökat engagemang och inkludering

Projektets hybridupplägg gör det möjligt att erbjuda kurser lokalt till vuxna elever från hela norra Bohuslän. Inom ramen för projektet utbildas lärare i hybridpedagogik för att säkerställa både de tekniska och de pedagogiska aspekterna. Upplägget möjliggör direkt kommunikation mellan lärare och elever, oavsett var de befinner sig. 

Med tillgång till rätt teknisk utrustning och interaktiva plattformar kan hybridundervisningen bidra till att öka elevernas engagemang, skapa anpassade resurser och göra lärmiljön mer inkluderande.

Klicka på knappen nedan för att läsa ett längre reportage om projektet och ta del av berättelser från några av eleverna som deltar i hybridupplägget.

Relaterat material

Film

Webbinarium: Destination Gymnasiet​

95 % av eleverna når målen efter att ha deltagit i Destination Gymnasiet – en satsning för niondeklassare som kämpar med matematik eller saknar betyg i ämnet. Vad ligger bakom framgången? Det får du svar på i det här avsnittet av Samling fullföljda studier.

Föreläsning
Film

Webbinarium om läsande förebilder

I det här webbinariet får du möta läsinspiratörerna Carine Olsson och Maria Andersson från Dals-Eds kommun som berättar om sitt arbete med att främja läsning bland barn och unga.

Föreläsning
Föreläsning

Webbinarium: Från motoriskt utanförskap till förbättrad hälsa

Vilka hälsovinster kan vi få med ett uppdaterat förhållningssätt på rörelse? Hur kan vi använda oss av rörelse i våra verksamheter för att skapa hållbara människor? I det här webbinariet får du veta mer om satsningen Make a Move, ett tvärsektoriellt och handlingsorienterat initiativ för att förbättra hälsan i Västra Götaland.