EU-valet sätter demokrati och framtidstro på agendan
I många skolor pågår skolval för att uppmärksamma valet till Europaparlamentet den 6-9 juni. Nu har Göteborgsregionen tagit fram ett handledningsmaterial för att ge vägledning i arbetet med att engagera unga i frågor som rör EU, politik och demokrati.

Hur hänger elevernas syn på demokrati ihop med deras syn på framtiden? Hur tänker de om sina möjligheter att påverka samhället och sina egna liv?
I den internationella studien ICCS, som undersöker elevers kunskaper, attityder och engagemang i demokrati- och samhällsfrågor, har svenska åttondeklassare överlag goda resultat – men i den senaste omgången, från 2022, märktes en nedgång jämfört med tidigare år. Studien visade också på en ökande spridning mellan hög- och lågpresterande elever samt förändrade attityder kring samhällsinstitutioner och jämställdhet.
Skolan spelar en viktig roll i att förbereda elever för ett aktivt deltagande i ett demokratiskt samhälle. Att lära sig mer om exempelvis EU:s roll och påverkan kan göra undervisningen mer relevant och ge eleverna större förståelse för hur skolan hänger ihop med samhället. Det kan stärka elevernas motivation och ge en känsla av att deras röst och handlingar spelar roll.
Nu har Göteborgsregionen tagit fram handledningsmaterialet EU är din vardag på uppdrag av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF). Materialet ska ge stöd, inspiration och vägledning i arbetet med att engagera unga i frågor som rör EU, politik och demokrati. Handledningen riktar sig till högstadiet och gymnasiet och fungerar lika bra före valet som efter.
Relaterat material

Prao väcker framtidstro hos elever i anpassad grundskola
Under våren fick elever i årskurs nio på Nordhemsskolan anpassad grundskola i Göteborg göra sin allra första prao. Under en vecka arbetade de på olika butiker och fick prova flera olika arbetsuppgifter – en upplevelse som väckte både stolthet och nya tankar om framtiden.

Unga kulturutvecklare ger nya perspektiv
Genom arbetssättet Unga kulturutvecklare skapar kulturförvaltningen nya vägar för ungas inflytande i regionens kulturliv. Ebba Kostmann är regionutvecklare och arbetar för att ungas perspektiv ska tas till vara i Västra Götalandsregionens utvecklings- och beslutsprocesser.

Tillsammans backar vi upp alla barn i Dalsland – en satsning för barnets bästa
I Dalsland pågår en stor samverkanssatsning för att ge barn och unga bättre förutsättningar att lyckas i livet. Genom modellen Backa barnet arbetar skola, socialtjänst, vård och polis tillsammans – tidigt och samordnat.