KAA-konferens med fokus på att minska utanförskapet bland unga
Utanförskap kan börja i tidig ålder och förutom att det innebär ett individuellt lidande så kostar det samhället stora pengar varje år. Kommunerna har ett ansvar för de unga som varken arbetar eller studerar, det så kallade kommunala aktivitetsansvaret, KAA. Den 24 april träffades ett hundratal personer som arbetar med KAA i kommuner från hela Västra Götaland i Göteborg.
Kommunernas ansvar för unga mellan 16 och 20, som varken studerar på gymnasieskolan eller har en gymnasieexamen, innebär att kommunen ska ta kontakt med den unga och erbjuda stöd. Målet är främst att den unga ska återgå i studier men kan också innebära andra åtgärder som gör den unga anställningsbar, till exempel en praktikplats. Dessa unga löper en hög risk att hamna i ett utanförskap, vilket bara blir svårare att bryta ju längre det pågått.
Det är snart tio år sedan ny lagstiftning kring KAA kom på plats. Under mötet diskuterades både hur KAA har utvecklats hittills och vad vi kan förvänta oss framåt. Allt med syftet att utbyta goda erfarenheter och tankar kring hur vi kan hjälpa de unga.
Talare under dagen var Sveriges kommuner och regioner, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Skolverket samt Ungdomsbarometern. Det gavs också gott om tillfällen att utbyta erfarenheter mellan kommunerna.
Mer information
Konferensen arrangeras av Boråsregionen Sjuhärads kommunalförbund, Fyrbodals kommunalförbund, Göteborgsregionen och Skaraborgs Kommunalförbund inom ramen för Västra Götalandsregionens kraftsamling för fullföljda studier.
Relaterat material
Så stärker Sjuhärad samverkan mellan skola och vårdnadshavare
I projektet Samverkan skola-hem har kommuner, skolor och vårdnadshavare arbetat tillsammans för att hitta nya sätt att stärka samverkan. Syftet är att skapa förutsättningarna för alla att fullfölja sina studier.
Nya förslag ska stärka elevernas etablering i arbetslivet
Utredningen Fler vägar till arbetslivet föreslår flera förändringar inom gymnasieskolan. Fokus ligger på att skapa fler vägar till arbetslivet för elever med olika förutsättningar, bland annat för att bättre matcha programmen mot elevernas behov och arbetsmarknadens krav.
Regionalt programråd ger nya perspektiv på den anpassade skolan
En mer inkluderande arbetsmarknad och enklare övergångar från skola till arbetsliv – det är målet med Göteborgsregionens projekt Stärkta förutsättningar för unga med intellektuella funktionsnedsättningar. På det regionala programrådet i november var fokus på lärdomar från Nederländerna och hur samarbetet mellan skolan och viktiga branscher kan stärkas.