KAA-konferens med fokus på att minska utanförskapet bland unga

Utanförskap kan börja i tidig ålder och förutom att det innebär ett individuellt lidande så kostar det samhället stora pengar varje år. Kommunerna har ett ansvar för de unga som varken arbetar eller studerar, det så kallade kommunala aktivitetsansvaret, KAA. Den 24 april träffades ett hundratal personer som arbetar med KAA i kommuner från hela Västra Götaland i Göteborg.

Kommunernas ansvar för unga mellan 16 och 20, som varken studerar på gymnasieskolan eller har en gymnasieexamen, innebär att kommunen ska ta kontakt med den unga och erbjuda stöd. Målet är främst att den unga ska återgå i studier men kan också innebära andra åtgärder som gör den unga anställningsbar, till exempel en praktikplats. Dessa unga löper en hög risk att hamna i ett utanförskap, vilket bara blir svårare att bryta ju längre det pågått.

Det är snart tio år sedan ny lagstiftning kring KAA kom på plats. Under mötet diskuterades både hur KAA har utvecklats hittills och vad vi kan förvänta oss framåt. Allt med syftet att utbyta goda erfarenheter och tankar kring hur vi kan hjälpa de unga.

Talare under dagen var Sveriges kommuner och regioner, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Skolverket samt Ungdomsbarometern. Det gavs också gott om tillfällen att utbyta erfarenheter mellan kommunerna.

Mer information 

Konferensen arrangeras av Boråsregionen Sjuhärads kommunalförbund, Fyrbodals kommunalförbund, Göteborgsregionen och Skaraborgs Kommunalförbund inom ramen för Västra Götalandsregionens kraftsamling för fullföljda studier. 

Relaterat material

Artikel
Artikel

Övergångar i skolan – vad fungerar?

Att få till bra övergångar mellan årskurser och stadier är en viktig fråga för alla skolor. Men vad ska skolpersonalen tänka på för att stötta eleverna på bästa sätt? I den här artikeln har Skaraborgs kommunalförbund samlat aktuell och relevant kunskap som kan ge vägledning.

Artikel
Artikel

Besökarna flockades på mässan inför val till anpassad gymnasieskola

Varje år anordnar Göteborgsregionen en mässa inför valet till anpassad gymnasieskola, för att hjälpa eleverna att fatta välgrundade gymnasieval. Här får elever och föräldrar möjlighet att botanisera bland spännande alternativ och skolorna får chansen att skapa en första kontakt med sina framtida elever.

Artikel
Artikel

Nya rutiner gav Guldhedsskolan koll på närvaron

På Guldhedsskolan i Göteborg tyckte lärarna att det var svårt att hinna med närvaroarbetet. Lösningen blev att anställa närvarosamordnare och ta fram nya rutiner. Genom gemensamma regler och nära kontakt med elever och föräldrar har skolan hittat nya sätt att få elever i riskzonen att klara skolgången.