Stödmaterial om prao i anpassad grundskola
Det här materialet syftar till att stärka det systematiska arbetet med praktisk arbetslivsorientering. Övningarna i materialet är tänkta att genomföras tillsammans i kollegiet.
Erfarenhet och kunskap om arbetslivet förbereder eleven på vuxenlivet och underlättar övergången till anpassad gymnasieskola. Genom samarbete och ökad förståelse för hur praktisk arbetslivsorientering kan ordnas kan fler elever få förutsättningar att ta del av en undervisning som förbereder dem inför framtida val.
Om materialet
Det här materialet består av en digital lärmodul med övningar och uppgifter som är tänkta att genomföras tillsammans i kollegiet. Materialet togs fram innan skolformens namnändring från särskola till anpassad skola.
Målgrupp
Materialet riktar sig till alla som arbetar med elever som under sin tid i anpassad grundskola ska genomföra prao eller ta del av aktiviteter inom praktisk arbetslivsorientering.
Så här använder du stödmaterialet:
Lärmodulen är ett steg för steg-arbete med uppgifter som genomförs med kollegiet på skolan.
Det är viktigt att inkludera all personal som arbetar med eleverna.
Materialet kan arbetas med vid ett eller flera tillfällen. Arbetstiden är uppskattad till omkring fyra timmar.
- Den som leder arbetet behöver planera för hur arbetet ska läggas upp, hur grupper ska formas och hur dokumentation ska ske.
Relaterat material
Kunskap och Framtid förbereder ungdomar inför framtiden
Efter studenten står många vägar öppna. På mässan Kunskap & Framtid kan ungdomar få mer kunskap och förbereda sig på de olika möjligheter som finns efter gymnasiet. Göteborgsregionen har tagit fram ett metodmaterial som stöd.
När eleverna kommer i grupp blir prao enklare och roligare
Efter coronapandemin var det svårt att hitta praoplatser till alla elever. Göteborgsregionen (GR) satte då i gång ett arbete för att hitta lösningar på problemet. Projektledare Lena Sjöstrand berättar om hur grupp-prao blev ett framgångsrikt koncept som skapar nya möjligheter för elever att utvecklas.
Fullföljda studier på komvux
Övergången mellan gymnasiet och vuxenutbildning är viktig. Det krävs samverkan mellan aktörer för att eleverna ska få rätt stöd. Det handlar också om valkompetens och om att tydliggöra kopplingen mellan framtida mål – och vilken utbildning man ska välja.