Verktyg ska hjälpa unga att hantera sitt digitala liv
Allt fler barn och unga lider av psykisk ohälsa. Ökningen har skett parallellt med en annan trend –att användandet av digitala verktyg och sociala medier blivit allt vanligare. Nu får skolorna i Fyrbodal prova lärverktyget ”Det syns inte”, som ska ge eleverna konkreta verktyg att hantera tillvaron i en digitaliserad värld.

Bakom initiativet står den ideella organisationen Arts & Hearts som driver flera olika projekt för att hjälpa elever att navigera i den digitala världen. En av grundarna är hjärnforskaren Sissela Nutley, som bland annat har undersökt hur sociala medier påverkar hjärnan och vikten av tid för återhämtning.
”Det syns inte” har tagits fram i samarbete med Institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska Institutet och Forskningsinstitutet RISE. I verktyget får eleverna bland annat ta del av en dramaserie med vetenskapliga budskap och olika interaktiva övningar och experiment.
”Det syns inte” har redan använts framgångsrikt i Skaraborg, och erbjuds nu till skolor i Fyrbodal under ett år. I en artikel publicerad hos Fyrbodals kommunalförbund berättar Maria Ek, rektor på introduktionsprogrammet vid De la Gardiegymnasiet i Lidköping, att både lärare och elever varit mycket nöjda med verktyget.
”Det syns inte är ett fantastiskt lärverktyg. Tilltalande för eleverna, lätt att använda för lärare och forskningsgrunden är gedigen. Gensvaret från både lärare och elever på medverkande skolor har varit jättepositiv”, säger enhetschef rektor Maria Ek.
Utöver själva verktyget kommer deltagande skolor att ha möjlighet att delta i workshops och seminarier med Sissela Nutley, där de kan lära sig mer om hur hjärnan fungerar och vad som behövs för att ungdomar ska må bra i en digital värld.
Relaterat material

Prao väcker framtidstro hos elever i anpassad grundskola
Under våren fick elever i årskurs nio på Nordhemsskolan anpassad grundskola i Göteborg göra sin allra första prao. Under en vecka arbetade de på olika butiker och fick prova flera olika arbetsuppgifter – en upplevelse som väckte både stolthet och nya tankar om framtiden.

Unga kulturutvecklare ger nya perspektiv
Genom arbetssättet Unga kulturutvecklare skapar kulturförvaltningen nya vägar för ungas inflytande i regionens kulturliv. Ebba Kostmann är regionutvecklare och arbetar för att ungas perspektiv ska tas till vara i Västra Götalandsregionens utvecklings- och beslutsprocesser.

Tillsammans backar vi upp alla barn i Dalsland – en satsning för barnets bästa
I Dalsland pågår en stor samverkanssatsning för att ge barn och unga bättre förutsättningar att lyckas i livet. Genom modellen Backa barnet arbetar skola, socialtjänst, vård och polis tillsammans – tidigt och samordnat.