Kunskapsområdet sexualitet, samtycke och relationer
I de nya läroplanerna som började gälla höstterminen 2022 finns nya skrivelser som gäller kunskapsområdet sexualitet, samtycke och relationer. Vad innebär detta för eleverna?
För att revideringar i läroplanen ska ha någon effekt på elevernas lärande och utveckling måste de realiseras i undervisningen. I den här filmen berättar Lina Häger, processledare på Göteborgsregionen, om arbetet som krävs för att stärka undervisningen och få de reviderade läroplanerna att spela roll för eleverna.
Mer information
Filmen spelades in under den nationella konferensen Sexualitet, unga och skolans roll 2021. Läs mer om den årliga konferensen på SRHR.se
Relaterat material

Koll på läget: ”Resiliens är inte ett personlighetsdrag”
I det här avsnittet tittar vi närmare på hur studiemotivation och meningsfullhet hänger ihop med elevers förutsättningar att klara skolan. Gästar gör Cecilia Thorsen som är docent i pedagogik. Hon hjälper oss bland annat att reda ut begreppet akademisk resiliens. Vad är det egentligen – och hur kan skolan arbeta för att stärka sina elevers resiliens?

Koll på läget: ”Det är en myt att unga gnäller för minsta lilla”
Det är många som pratar om ungas psykiska hälsa just nu – men vad säger de unga själva? Victoria Carlsson Wahlgren, från MUCF berättar om ungas upplevelser.

Koll på läget: ”Det blir mer lättpratat på skolan”
I det här avsnittet pratar Henrik med Sofia Hammarström som varit med och tagit fram metoden SEXIT. Metoden består bland annat av ett frågeformulär för att prata med unga om sexuell riskutsatthet och erfarenhet av våld.