Fyrbodal arbetar för en framtid fri från våld
I Fyrbodal drivs det våldspreventiva projektet En vardag fri från våld, som syftar till en långsiktig förändring av samhällsnormer – med start i förskolor, skolor och fritidshem. I oktober var över hundra deltagare på plats på projektets spridningskonferens för att ta del av de senaste framstegen.
Under dagen berättade rektorer och pedagoger om sina erfarenheter av att arbeta med våldspreventiva metoder i förskolor och skolor. I Uddevalla och Tanum arbetar personalen förebyggande mot våld genom olika aktiviteter som stöttar utvecklandet av empati och demokratiska värderingar. Barnen får bland annat träna sig på att uttrycka olika typer av känslor på ett respektfullt sätt.
Med på konferensen var också forskarna Anna-Lena Borg och Anna Johansson från Högskolan Väst, som berättade om följeforskningen som bedrivs i Tanums skolor, där de fokuserar på faktorer som stärker våldsförebyggande arbete.
På Fyrbodal.se kan du ta del av ett längre referat från spridningskonferensen, där det också finns länkar till filmer och poddavsnitt som berör projektet. Se länkarna under ”Läs mer” nedan.
Läs mer om En framtid fri från våld
- Klicka här för att läsa en artikel om spridningskonferensen
- Klicka här för att komma till information om projektet
Relaterat material
”Det är livslångt lärande vi jobbar med”
I Lerum pågår sedan flera år tillbaka ett omfattande arbete för att få unga med stor skolfrånvaro tillbaka till skolan. Peter Kristensson, förstelärare inom yrkesintroduktion på Lerums gymnasium och lokal processledare för det ESF-finansierade projektet ”Skolanknytning och Närvaro” (SAON), beskriver arbetet som både utmanande och givande.
Skolsocialt stöd kan hjälpa fler att klara skolan
För att fler elever ska klara skolan krävs ett förbättrat samarbete mellan skola och socialtjänst. Nu har Göteborgsregionen genomfört en förstudie som dels kartlägger samverkan mellan skola och socialtjänst, dels visar vilka förutsättningar som krävs för att samverkan ska lyckas.
När eleverna kommer i grupp blir prao enklare och roligare
Efter coronapandemin var det svårt att hitta praoplatser till alla elever. Göteborgsregionen (GR) satte då i gång ett arbete för att hitta lösningar på problemet. Projektledare Lena Sjöstrand berättar om hur grupp-prao blev ett framgångsrikt koncept som skapar nya möjligheter för elever att utvecklas.