​När alla får vara med stärks tryggheten

Att vända trenden på en skola som redan har fått dåligt rykte kan vara svårt. På Eriksdalskolan i Skövde blev regeln ”alla får alltid vara med” startskott för ett utvecklingsarbete som har ökat måluppfyllelsen och stärkt tryggheten.

Trygghet och studiero gör det lättare att nå målen.

I den inspelade föreläsningen ”Normkritiskt förhållningssätt på en grundskola i syfte att främja trygghet och studiero” berättar Magnus Arvidsson, rektor på F-9-skolan Eriksdalskolan, om hur personalen samarbetat för att stärka resultaten och tryggheten.

När Magnus Arvidsson började som rektor på Eriksdalskolan för några år sedan hade situationen länge varit turbulent.  

Skolan präglades av många rektorsbyten, låg måluppfyllelse och låga resultat vad gäller trygghet och studiero. Verksamheten påverkades också av att det ofta skedde förändringar i elevgruppen och att få sökte skolan i första hand.

– Det stora in- och utflödet av elever påverkar grupprocesserna, vilket vi måste vara medvetna om. Att vi inte har fulla klasser gör att vi alltid har plats, så när elever flyttar in eller ska placeras eller byta skola landar de på vår skola, berättar Magnus Arvidsson i filmen. 

Med utgångspunkt i metoder som tagits fram av Hélène Jenvén, filosofie doktor i pedagogik som har arbetat med utbildningskonceptet Trygghet och studiero, startade ett utvecklingsarbete för att vända trenden. Skolan valde att utgå från regeln ”alla får alltid vara med”. Tanken var att stärka gemenskapen och tryggheten och samtidigt komma bort från negativa diskussioner om skolans svåra förutsättningar, säger Magnus Arvidsson:

– Vi har de förutsättningar vi har, de eleverna vi har, de kommer hit varje dag och vill vara i skolan, hur gör vi för att möta de eleverna?

Trygghet och goda resultat hänger ihop

I föreläsningen framhåller Magnus Arvidsson också hur vikten av en hög kvalitet i undervisningen hänger ihop med trygghet och studiero. Med ökad måluppfyllelse förbättras tryggheten, de stärker varandra. Att det nya förhållningssättet gett positiva resultat visade sig också när Skolinspektionen i december 2023 granskade skolans verksamhet. Bedömningen blev att skolan ”i hög utsträckning” arbetar för att nå trygghet och studiero och för att främja elevernas möjligheter att nå målen.

Att rektor förankrar nya arbetssätt och skapar samsyn bland all personal är en viktig del i arbetet med att främja trygghet och studiero, berättar Hélène Jenvén. 

– Det Magnus Arvidsson förmedlar så bra gör att han dels får med sig all personal på tåget, dels gör eleverna delaktiga i arbetet. Det är viktigt att eleverna involveras i det främjande och förebyggande arbetet. Han kommunicerar också skolans arbete med trygghet och studiero med vårdnadshavarna så att de får en förståelse för skolans insatser. Magnus har förmågan att göra skolans arbete begripligt. Det är en framgångsfaktor!

Relaterat material

Artikel
Artikel

Så kan skolor motarbeta sexuella trakasserier ​

Sexuella trakasserier förekommer redan i mellanstadiet – det visar en avhandling av Andrea Valik, som nu är verksam vid FoU i Väst vid Göteborgsregionen. – Det här fenomenet är vanligare än vi trott och påverkar både barns psykiska hälsa och skolgång, säger hon.

Artikel
Artikel

Så satsar Da Vinci-skolan i Ale på trygghet och delaktighet

Da Vinci-skolan i Ale har tagit ett helhetsgrepp kring närvarofrågan. Genom projektet SAON – Skolanknytning och närvaro – har skolan arbetat systematiskt med att skapa trygghet, delaktighet och motivation hos eleverna. Resultatet? Förbättrade skolresultat och högre trivsel.

Artikel
Artikel

Regionalt samarbete stärker anpassad gymnasieskola

Elever på anpassad gymnasieskola har ofta svårt att visa sina styrkor för arbetsgivare. Nu tar medlemmar i det regionala programrådet i Göteborgsregionen gemensamt fram ett nytt material för att visa på elevernas kunskaper. Målet är att ge eleverna bättre möjligheter att visa sina kunskaper och sin potential.