Koll på läget: avsnitt 9
I poddserien Koll på läget får du möta personer från hela Sverige som har koll på läget inom fullföljda studier. I varje avsnitt bjuder läraren och utvecklingsledaren Henrik Krantz in forskare, författare och föreläsare till samtal om allt från samverkan till psykisk hälsa. Lyssna direkt här på sidan eller där du brukar lyssna på poddar.
"Resiliens är inte ett personlighetsdrag"
I det här avsnittet tittar vi närmare på hur studiemotivation och meningsfullhet hänger ihop med elevers förutsättningar att klara skolan. Gästar gör Cecilia Thorsen som är docent i pedagogik. Hon har koll på läget när det gäller motivation, likvärdighet och skolans kompensatoriska uppdrag. Cecilia hjälper oss bland annat att reda ut begreppet akademisk resiliens. Vad är det egentligen – och hur kan skolan arbeta för att stärka sina elevers resiliens?
Publicerad 21 november 2023.
Relaterade poddar

Podd
Koll på läget: ”Det är en myt att unga gnäller för minsta lilla”
Det är många som pratar om ungas psykiska hälsa just nu – men vad säger de unga själva? Victoria Carlsson Wahlgren, från MUCF berättar om ungas upplevelser.

Podd
Koll på läget: ”Vi har kommit längre när det gäller vuxnas arbetsmiljö än barns”
I det här avsnittet möter vi Sven Bölte, professor vid Karolinska institutet och föreståndare för KIND. Samtalet kretsar kring Svens forskning kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och kring didaktiska, sociala och fysiska perspektiv på skolans lärmiljö.

Podd
Koll på läget: ”Samhället behöver lyssna lite mer på unga”
Utbildning är en demokratifråga. Det säger Urban Strandberg, docent och universitetslektor i statsvetenskap på Göteborgs Universitet. I det här avsnittet samtalar han med Henrik Krantz om varför samhället behöver bli bättre på att ta in ungas perspektiv.