En uppväxt fri från våld
Jämställdhet och barns integritet är viktiga pusselbitar i arbetet för att förebygga våld. Nu arbetar förskolor, skolor och fritidshem i Tanum och Uddevalla i projektet ”En uppväxt fri från våld” för att utveckla verksamheterna så att fler barn ska få en trygg uppväxt.
Satsningen har blivit möjlig genom att Hälsokällan, en verksamhet som drivs av Fyrbodals kommunalförbund, under 2023-2024 har beviljats projektmedel av Jämställdhetsmyndigheten. Projektet tar sin utgångspunkt i det sjätte delmålet i Sveriges nationella jämställdhetsstrategi som säger att ”Mäns våld mot kvinnor ska upphöra, kvinnor och män, flickor och pojkar ska samma rätt och möjlighet till kroppslig integritet”.
Arbetet i förskolorna och skolorna utgår från tre våldsförebyggande förändringsprinciper:
- Öka medvetenheten om sambandet mellan lindrigt och grovt våld.
- Öka medvetenheten om sambandet mellan destruktiva könsnormer och våld.
- Öka kunskapen om och träna på att vara en aktiv åskådare som agerar mot lindrigt våld
Hittills har projektet har utmynnat i en rad olika aktiviteter – allt från en inspirationsföreläsning med kriminologen Nina Rung till samverkansmöten och utbildningstillfällen riktade till personal och vårdnadshavare.
Genom att personalen utbildas och inspireras i att arbeta våldspreventivt får fler vuxna kunskap och verktyg att upptäcka våld och ta emot barns berättelser. Dessutom skapas fler trygga miljöer där barnen lär sig att respektera sin egen och andras integritet och hantera konflikter utan våld.
Målet är att först arbeta på djupet i de utvalda kommunerna för att i ett senare skede kunna sprida goda exempel till andra kommuner i Fyrbodal. Projektet ska också följas av forskare på Högskolan Väst.
Relaterat material
Prao som ger motivation – så arbetar anpassade grundskolan i Ale
På den anpassade grundskolan i Ale har prao blivit en nyckel för att förbereda eleverna för arbetslivet och stärka deras självkänsla. Rektor Elma Dzanic berättar om utmaningar, framgångar och hur skolan arbetar för att ge eleverna verktyg att möta framtiden.
Så stärker Sjuhärad samverkan mellan skola och vårdnadshavare
I projektet Samverkan skola-hem har kommuner, skolor och vårdnadshavare arbetat tillsammans för att hitta nya sätt att stärka samverkan. Syftet är att skapa förutsättningarna för alla att fullfölja sina studier.
Nya förslag ska stärka elevernas etablering i arbetslivet
Utredningen Fler vägar till arbetslivet föreslår flera förändringar inom gymnasieskolan. Fokus ligger på att skapa fler vägar till arbetslivet för elever med olika förutsättningar, bland annat för att bättre matcha programmen mot elevernas behov och arbetsmarknadens krav.