Skolverkets statistik över slutbetyg i grundskolan

Statistik för slutbetyg i grundskolan 2023

I den här rapporten från Skolverket sammanfattas  statistiken över slutbetygen för de elever som avslutade årskurs 9 våren 2023.

Statistiken visar bland annat att andelen niondeklassare som är behöriga till gymnasieskolans nationella program i princip är oförändrad jämfört med förra året.  Våren 2023 var det 85,2 procent av eleverna som gick ut grundskolan som blev behöriga. Motsvarande siffra för år 2022 var 85,0 procent.

Statistiken i korthet

  • 14,8 procent av eleverna lämnade grundskolan utan behörighet till nationellt program. Det motsvarar drygt 17 900 elever.
  • 85,2 procent av eleverna som blev behöriga till ett av gymnasieskolans nationella program i gymnasieskolan. Föregående läsår var motsvarande andel 85,0 procent.
  • Statistiken visar att föräldrars utbildningsnivå har stor betydelse för resultaten oavsett hur elever kategoriseras, utifrån kön eller migrationsbakgrund.
  • 92,3 procent av eleverna vars föräldrar har eftergymnasial utbildning är behöriga till något nationellt program i gymnasieskolan jämfört med 75,6 procent av eleverna vars föräldrar har högst gymnasieutbildning.
  • 85,8 procent av flickorna och 84,6 procent av pojkarna blev behöriga till något av de nationella programmen. Andelen behöriga flickor är oförändrad jämfört med förra läsåret. När det kommer till pojkarna har andelen ökat med 0,4 procentenheter. 

Om rapporten

I den här rapporten redovisar Skolverket statistik över slutbetygen för elever som lämnade grundskolan våren 2023. Rapporten ska ge en beskrivning av slutbetygen utifrån statistiken och lyfta fram de huvudsakliga resultaten.

Relaterat material

Artikel
Artikel

Så kan dialogtorg stärka elevernas röster

Göteborgsregionen (GR) genomförde under våren två dialogtorg på högstadieskolorna Da Vinciskolan i Ale kommun och Almåsskolan i Mölndal. Initiativet är en del av GR:s pågående utvecklingsarbete inom det ESF-finansierade projektet Skolanknytning och närvaro.

Artikel
Artikel

Med Textäventyr blev berättandet enkelt och roligt

En viktig del av undervisningen i svenska är att elever ska få möjlighet att uttrycka sig i skrift och hitta läsglädje. För elever på Svenska skolan i London blev verktyget Textäventyr en ingång till ett kreativt projekt som gjorde skrivandet enkelt och spännande. 

Artikel
Artikel

En uppväxt fri från våld

Jämställdhet och barns integritet är viktiga pusselbitar i arbetet för att förebygga våld. Nu arbetar förskolor, skolor och fritidshem i Tanum och Uddevalla i projektet ”En uppväxt fri från våld” för att utveckla verksamheterna så att fler barn ska få en trygg uppväxt.