Samling: Att göra demokrati
Hur kan delaktighet, trygghet och inflytande få fler elever att vilja vara kvar i skolan? I det här avsnittet av Samling berättar Malin och Rasmus från Göteborgsregionen om hur arbete med demokrati och delaktighet stärker ungas motivation och framtidstro.
Demokratiska värderingar är en grund för fullföljda studier. I avsnittet får du ta del av metoder som Demokratitorg och rollspel samt konkreta exempel på hur skolor kan arbeta med upplevelsebaserat lärande – där elevernas egna erfarenheter, åsikter och förslag blir en del av undervisningen. Det handlar inte bara om att öva, utan om att faktiskt utöva demokrati. Genom att involvera eleverna i verkliga beslut och ge utrymme för deras röster, byggs både förtroende och ansvar – vilket i sin tur kan bidra till ökad närvaro, engagemang och en starkare känsla av sammanhang i skolan.
Reflektionsfrågor att samlas kring efter avsnittet
Hur arbetar du/ni i er roll/verksamhet idag med barn och ungas delaktighet?
- Vilka arbetssätt använder ni?
- Hur synliggörs ert arbete barn och ungas delaktighet och deras röster och vilka synliggörs det för?
Vad skulle kunna utvecklas i ert arbete med demokratiska rättigheter och delaktighet kopplat till barn och unga?
- Vilka nya metoder eller mötesplatser för inflytande och delaktighet hade ni velat testa?
- På vilka sätt tror ni det hade kunnat bidrar till motivation och ökad delaktighet?
Läs mer om de aktiviteter som presenteras i avsnittet:
Mer information
Webbinariet ingår i serien Samling fullföljda studier. Serien görs gemensamt av kommunalförbunden i Boråsregionen, Fyrbodal, Göteborgsregionen och Skaraborg inom ramen för Västra Götalandsregionens kraftsamling för fullföljda studier.